1. Biodiversiteit

1.1 Deventer als lichtend voorbeeld voor oplossingen in de landbouw.

1. Wat zien we? (wat is de aanleiding)

Als het gaat om verduurzaming van de landbouw lijkt het soms: boer tegen overheid. Maar er zijn ook mensen die experimenteren met  oplossingen en alternatieven.  Bijvoorbeeld lokale duurzame landbouwinitiatieven, “voedselbossen”, lokale biologische moestuinen, uitbreiden van houtwallen, experimenteren met mestvergisting, et cetera. Deze alternatieven zijn misschien (nog) niet rendabel binnen het huidige systeem. Er is tevens onduidelijkheid over waar mensen terecht kunnen met aanvragen van vergunningen en oplossingen rondom groencultuur binnen de gemeente.

2. Wat is ons advies?

Omarm en ondersteun initiatieven vanuit de samenleving, zodat Deventer koploper wordt in Nederland als het gaat om oplossingen in de landbouw. Er moet 1 aanspreekpunt/adviespunt/loket zijn in de gemeente, die mensen niet doorverwijst maar helpt bij een oplossing.

3. Hoe willen we dat bereiken?

  • Zomer 2025 moet er een stimuleringsprogramma zijn voor duurzame innovatie in de landbouw. Dit programma moet gaan over:
    Het beschikbaar stellen van subsidies voor duurzame initiatieven
  • Hoe om te gaan met regelgeving die in de weg zit
  • Een aanspreekpunt, een fysiek loket voor bewoners, boeren / bedrijven, dat advies, hulp en uitvoering  geeft mbt subsidies, bestrijdingsmiddelen/alternatieven
  • Een spotlight strategie: iedere maand wordt een succesvol initiatief uitgedragen via nader te bepalen communicatiekanalen.
  • Het loket werkt samen met natuur en landschapsorganisaties.
  • Toereikende financiering voor  beschikbaar stellen van alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen.

4. Waarom vinden we dat eerlijk?

Overheid steunt dan echt duurzame initiatieven voor boeren en particulieren.
Erkenning en stimuleren van initiatieven vanuit de samenleving: we doen het samen

94% stemmen voor. Daarmee is dit advies aangenomen.


1.2 Boer als natuurbeheerder

1. Wat zien we? (wat is de aanleiding)

Boeren zitten vast in een systeem waarin het verdienmodel ten koste gaat van de natuur. 

Goede natuur is het waard om in te investeren, daar ligt dus een kans voor boeren om meer inkomsten te genereren. 

Er bestaan programma’s waarin boeren worden beloond voor natuurbeheer, zoals VALA in de Achterhoek. 

2. Wat is ons advies?

Stel een Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer programma op voor de Gemeente Deventer en omstreken (Salland?), en richt een organisatie op die dit programma kan uitvoeren. 

Stimuleer initiatieven zoals “Boeren voor biobased bouwmaterialen” als een nieuw verdienmodel voor boeren.

3. Hoe willen we dat bereiken?

Ga in gesprek met VALA die dit al hebben gedaan voor de achterhoek. Betrek LTO en boeren uit de omgeving. 

De gemeente moet samenwerken met de provincie, de landbouw- en natuurorganisaties en de boeren om toe te zien dat dit verwezenlijkt wordt.

Dit zou door het loket vernoemd in punt 1.1, uitgevoerd kunnen gaan worden. Indien niet mogelijk bij loket uit 1.1, dan dient er een fysiek aanspreekpunt te komen.

4. Waarom vinden we dat eerlijk?

Nu is het soms boer tegen de natuur. Dan wordt het boer met de natuur.

89% stemmen voor. Daarmee is dit advies aangenomen.


1.3 Meer groen in de gemeente

1. Wat zien we? (wat is de aanleiding)

In de stad zien we momenteel te weinig groen en natuur. Daarnaast zien we dit specifiek in sommige oudere wijken, die sterk versteend zijn. Hierdoor kunnen ook problemen ontstaan met wateroverlast tijdens hevige buien en hitteoverlast tijdens hete zomers.

2. Wat is ons advies?

Dat de gemeente zo snel mogelijk aan de slag gaat met het opstellen van een gemeentelijk biodiversiteitsplan, om op deze manier tot een overkoepelend plan van aanpak te komen voor meer groen binnen de stad. Dit kan uitgevoerd worden door de gemeente-ecologen en planologen zelf, maar ook door een professioneel ecologisch adviesbureau dat hiervoor door de gemeente wordt ingeschakeld. De uitvoering van dit plan moet in 2030 gerealiseerd zijn.

3. Hoe willen we dat bereiken?

Door het opstellen van een gemeentelijk biodiversiteitsplan, waarin bijvoorbeeld aandacht wordt besteed aan zaken als de huidige situatie, het creëren van een biodiversiteitsimpuls, van 35% meer groen bovenop de huidige situatie, het creëren van groene verbindingszones en ecologisch maaibeheer, waar dit mogelijk is. Het streven van deze 35% gaat zowel over de gronden in bezit van de gemeente zelf, als over het stimuleren van vergroening door particulieren en bedrijven (bijvoorbeeld plantenbakken, groene daken en erfafscheidingen), door deze bijvoorbeeld bij te staan met subsidie of expertise. Hierbij zouden dan ook zaken moeten worden meegenomen als het gebruik van streekeigen planten en een gezond bodemleven. Tijdens het opstellen van dit plan zouden bestaande wijkinitiatieven betrokken kunnen worden. De voortgang van het opstellen en het uitvoeren van dit biodiversiteitsplan wordt aan de burgers van Deventer gecommuniceerd, bijvoorbeeld via wijkkranten of sociale media.

4. Waarom vinden we dat eerlijk?

Je krijgt dan een groenere leefomgeving voor alle inwoners van Deventer, met alle gezondheidsvoordelen die daarmee gepaard gaan. Dit creeërt kansen voor de planten en dieren in de stad zelf.

96% stemmen voor. Daarmee is dit advies aangenomen.


1.4 Gezonde en groene leefomgeving doen we samen!

1. Wat zien we? (wat is de aanleiding)

Zowel bij de gemeente als bij de burger zien we te weinig kennis en belang van groen voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

Wij zien: 

  • Te weinig variatie in groene aanleg in wijken. Onvoldoende inheemse en gevarieerd groen in alle seizoenen (openbaar groen en tuinen),
  • Te weinig schaduw door bomen in straten en beplanting aan muren of daken voor verkoeling,
  • Groenbeheer zit vaak groene initiatieven van burgers in de weg,
  • Ongebruikte, braakliggende stukken grond van de gemeente,
  • En verwaarloosde grond bij huurwoningen.

2. Wat is ons advies?

  • De gemeente Deventer moet zijn eigen groenbeleid van 2025 hanteren en nakomen. Maak het beleid voor iedere betrokkene duidelijk en werkbaar.  
  • Zorg dat de communicatie en aansturing tussen Gemeente en Deventer Groenbedrijf zichtbaar en begrijpelijk is voor alle partijen.
  • Organiseer per kwartaal een overleg tussen gemeente Deventer, Deventer Groenbedrijf, wijkbeheer, burgerinitiatieven en een ecoloog. Dit in verband met de vier seizoenen en de daarbij horende taken.
  • Deze informatie ook richting burger uitdragen, zodat zij zelf dit ook kunnen toepassen.
  • Verhuurders en woningcorporaties  verplichten om aan groene aanleg mee te werken en dit te onderhouden.
  • Er moet budget vrij gemaakt worden voor vergroening in wijken voor de gezondheid van mens, dier en milieu.

3. Hoe willen we dat bereiken?

Per kwartaal (seizoen) komen gemeenteambtenaar groen, het Groenbedrijf deventer,  wijkbeheer,  burgerinitiatieven en een ecoloog samen voor kennisoverdracht, ervaringen uitwisselen en groenbeleid uitvoeren en aanpassen. Vooral vóór de belangrijke snoei en maaitijden, zodat de biodiversiteit voortgang boekt in plaats vernietigd wordt.

Informatieavonden voor burgers. Informatie folders op centrale plekken (bv Bibliotheek, wijkcentra, scholen, markten, evenementen, etc).
Woningcorporaties en particuliere verhuurders betrekken bij het groenbeleid. 

4. Waarom vinden we dat eerlijk?

Het is nu per wijk verschillend  hoe de groenvoorziening wordt aangepakt en iedereen heeft het recht en de ruimte nodig voor een groene gezonde leefomgeving. 

88% stemmen voor. Daarmee is dit advies aangenomen.


1.5 Voedselbossen in Deventer

1. Wat zien we? (wat is de aanleiding) 

Duurzaamheid is niet voor iedereen zichtbaar en tastbaar. Niet iedereen kan de natuur in de buurt, tuin en rondom hun school ervaren. We zien versteende wijken, waar het ‘s zomers te heet wordt. Door bodemverschraling, hittestress, droogte en eenzijdige beplanting verdwijnen verschillende plant- en diersoorten. Biologisch vers voedsel is voor veel mensen niet bereikbaar.

2. Wat is ons advies?

We adviseren de gemeente de aanleg van voedselbossen te faciliteren in de bestaande groene rand van versteende wijken. Zij onderzoekt welke plekken hiervoor in aanmerking komen zodat deze voor zoveel mogelijk bewoners beschikbaar zijn.

We kiezen voor voedselbossen omdat deze zelfvoorzienend en dus onderhoudsarm zijn, maar een grote impact hebben op de biodiversiteit en waterhuishouding. Een voedselbos Al vanaf 60 m2 mogelijk. Een voorbeeld van een geschikte plek  is het park achter de zonneflat, tegen de wijk Steenbrugge aan. Het voedselbos vormt inspiratie voor bewoners om hun eigen tuin te vergroenen en werkt als ontmoetingsplek  verbindend.

Een voedselbosexpert  bepaalt welke (inheemse) beplanting de grootste positieve impact heeft op de biodiversiteit en waterhuishouding. Om te zorgen voor continuïteit en het waarborgen van de zelfvoorzienendheid blijft de voedselbosexpert de eerste anderhalf jaar betrokken. Door educatie van vrijwilligers kunnen die daarna zorgdragen voor het voedselbos. Bij genoeg draagvlak van burgers  kan deze eventueel worden uitgebreid met een pluktuin of moestuin. 

Binnen 3 jaar is een eerste voedselbos aangelegd en functioneel. In de daaropvolgende 3 jaar worden nog 2 voedselbossen gerealiseerd, zodat er ruimte is voor evaluatie. Hierdoor houden we rekening met de tijd die de beplanting nodigt heeft om te volgroeien.

3. Hoe willen we dat bereiken?

De gemeente stelt gronden beschikbaar. Inwoners worden betrokken bij het ontwerp en de realisatie. Om het laagdrempelig te maken en vrijwilligers te werven en buurtparticipatie te bevorderen, adviseren we periodieke  open inloopmiddagen.

4. Waarom vinden we dat eerlijk?

Iedereen kan de vruchten plukken van de natuur in de opengestelde voedselbossen. Voor alle Deventenaren worden vers fruit en noten toegankelijk. Alle kinderen uit de gemeente leren zo waar voedsel vandaan komt en het belang van samenwerken met de natuur. Het is een duurzame investering voor de nieuwe generatie. Ook voor dieren vormt een voedselbos een ecologische verbindingszone.

70 % stemmen voor. Daarmee is dit advies niet aangenomen.