Veelgestelde vragen Klimaatraad

Hoe werkt de loting?

  1. Begin november ontvangen 15.000 willekeurige Deventenaren een brief. De brief bevat informatie over de Klimaatraad en vraagt mensen zich aan te melden. Elke brief heeft een unieke code. Met die code kunnen in totaal 5 mensen zich aanmelden voor de Klimaatraad.
  2. Tijdens het aanmelden vul je een aantal vragen in. Dat noemen we de selectiecriteria. De vragen gaan bijvoorbeeld over je postcode, je geslacht en je leeftijd. Zo zorgen we voor een goede mix van deelnemers.
  3. Uit alle aanmeldingen wordt een groep van 120 inwoners geloot. We loten expres iets meer dan 100 mensen, omdat het altijd kan gebeuren dat er toch nog mensen niet mee kunnen doen.
  4. Iedereen die ingeloot is, wordt gebeld en krijgt een bevestiging per e-mail. Heb je je aangemeld en ben je niet ingeloot, dan krijg je een e-mail. 

 

Ik kan niet alle zaterdagen, kan ik wel meedoen? 

Nee, dan kan je niet meedoen. Als je je aanmeldt gaan wij ervan uit dat je alle 5 zaterdagen beschikbaar bent. Het kan natuurlijk gebeuren dat je een keer ziek bent. Dit zijn de zaterdagen waarop we je verwachten: 10 februari, 16 maart, 20 april, 25 mei, 29 juni. Tijden: 09.30 - 16.00 uur. 

 

Wanneer krijg je te horen of je bent ingeloot?

Je hoort voor het einde van het jaar of je meedoet aan de Klimaatraad. Iedereen die ingeloot is, wordt gebeld, en krijgt een bevestiging van deelname per e-mail. Iedereen die zich aangemeld heeft en uitgeloot is, krijgt een e-mail.

 

Wat gebeurt er als je wordt ingeloot? 

Als je ingeloot bent, word je gebeld. We leggen nog een keer uit hoe het werkt, en wat er gaat gebeuren tijdens de Klimaatraad. Je geeft dan definitief aan of je meedoet. Daarna krijg je een e-mail met de bevestiging dat je meedoet. In de e-mail staat ook alle praktische informatie. Je weet voor het einde van het jaar of je meedoet aan de Klimaatraad. 2 weken voor de eerste bijeenkomst krijgen alle deelnemers een informatiemail over de 1e bijeenkomst. 

 

Krijg je ook bericht als je niet bent uitgekozen?

Je krijgt een e-mail als je je hebt aangemeld, maar niet bent ingeloot. Je weet voor het einde van het jaar of je meedoet aan de Klimaatraad.

 

Wat wordt er met de uitkomsten gedaan? 

Aan het einde van de klimaatraad maken de deelnemers samen een advies voor de gemeenteraad. De adviezen die de Klimaatraad uiteindelijk maakt, noemen we ‘zwaarwegend’. Dit betekent dat de gemeenteraad de adviezen niet zomaar mag afwijzen. Zijn die adviezen volgens de wet in orde? En ziet de gemeenteraad geen andere grote problemen? Dan neemt de raad de adviezen over. De Klimaatraad kan dus echt een verschil maken!