5. Gedrag & betrekken inwoners

5.1 iedereen DOET mee!

1. Wat zien we? (wat is de aanleiding)

Niet alle inwoners zijn zich bewust van de klimaatproblematiek en van mogelijkheden om hier zelf iets aan te doen.

Veel initiatieven die door de gemeente al genomen zijn, zijn bij veel inwoners onbekend.

2. Wat is ons advies?

Wij adviseren de gemeente om de communicatie zo aan te passen dat alle inwoners bereikt worden over klimaatproblemen. Zo zijn zij beter op  de hoogte en worden zij gestimuleerd om klimaat-neutraler te worden.

3. Hoe willen we dat bereiken?

  • Wij als klimaatraad denken graag ook in de toekomst mee over de manier waarop er samenwerking kan komen tussen bewuste bewoners (verbinders) en de gemeente om daarmee onbewuste bewoners te betrekken.
  • Wij denken graag mee over de wijze waarop de gemeente burgerinitiatieven en goede voorbeelden in de gemeenschap onder de aandacht kan brengen.
  • Wij hebben een aantal ideeën: 
    • Maak voor verspreiding van informatie - naast wat al bestaat- gebruik plaatsen waar veel inwoners komen, zoals winkelcentra.
    • Maak gebruik van visuele communicatiemiddelen (plaatjes, filmpjes etc.).
    • Beloon goed/positief gedrag door positieve benadering, bijvoorbeeld een donatie aan een goed doel, of korting voor een vriend.
    • Maak een (voor iedereen toegankelijke) app met betrouwbare informatie specifiek over het klimaat in Deventer. Benut deze app voor het vorige punt.

4. Waarom vinden we dat eerlijk?

Omdat IEDERE INWONER UIT DEVENTER  betrokken wordt.

86% stemmen voor. Daarmee is dit advies aangenomen.


5.2 Deventer natuur als rechtspersoon!

1. Wat zien we? (wat is de aanleiding)

De natuur wordt misbruikt, zonder rekening te houden met wat deze nodig heeft. Wij hebben zorgen om onze natuur. 
Een aantal gemeenten heeft de rechten van specifieke natuurgebieden formeel erkend en deze gebieden als rechtspersoon aangemerkt.   Over de gehele wereld zijn er ruim 400 voorbeelden van deze werkwijze. Bij ⅔ van deze gebieden is dit nu al succesvol gebleken, bij de rest kan dit nog komen. (bron Nyenrode).

2. Wat is ons advies?

Deventer merkt specifieke natuurgebieden aan als rechtspersoon. 

3. Hoe willen we dat bereiken?

De gemeente Deventer erkent de natuur (of specifieke onderdelen ervan) als rechtspersoon. Hierbij stelt de gemeente een voogd aan die de belangen van de natuur gaat behartigen, bijvoorbeeld een (onafhankelijke) natuurorganisatie. De voogd treedt op als juridisch vertegenwoordiger van rechtspersoon de natuur. Het is van belang dat de gemeente bij het aanstellen van een voogd, criteria stelt waaraan een voogd moet voldoen.

De gemeente haalt hiervoor informatie op bij gemeenten die dit al doen (zoals Eijsden-Margraten) en bij Rights of Nature, een innovatieve, juridische benadering om natuurgebieden te beschermen.

Als het erkennen als rechtspersoon juridisch niet mogelijk blijkt, maakt de gemeente een andere regeling (governance) voor vertegenwoordiging en bestuur van specifieke natuurgebieden. Deventer spant zich - vanwege de kernwaarde van de natuur-  in elk geval tot het uiterste in om De natuur onvervreemdbare rechten toe te kennen zoals dat ook voor mensen geldt (mensenrechten). 

Concreet denken wij bijvoorbeeld aan natuur als de Schipbeek, de Dortherbeek, de IJssel en monumentale bomen.

4. Waarom vinden we dat eerlijk?

Wij vinden de natuur net zo belangrijk als onze medemens. 

81% stemmen voor. Daarmee is dit advies aangenomen.


5.3 Verantwoordelijkheid, bevoegdheid en eigenaarschap over de directe leefomgeving

1. Wat zien we? (wat is de aanleiding)

  • We zien dat onze leefomgeving (buurt) veranderd zonder dat we weten hoe we hier invloed op hebben.
  • We zien dat we mogen participeren in onze leefomgeving maar geen eigenaarschap of verantwoordelijkheid hebben en voelen.
  • Er lijkt niemand verantwoordelijk te zijn in een buurt, er wordt altijd gewezen naar de gemeente.
  • We ervaren een relatief hoge drempel om dingen in onze eigen leefomgeving te veranderen. Dit ligt bij de gemeente en gaat in demotiverende langdurende processen (vandaar de hoge drempel).

2. Wat is ons advies?

Wij adviseren de gemeente om zoveel mogelijk , en meer als nu, verantwoordelijkheid, bevoegdheid en eigenaarschap aan burgers te geven over hun directe leefomgeving.

3. Hoe willen we dat bereiken?

  • De gemeente Deventer inventariseert voorbeelden en geleerde lessen waar soortgelijke initiatieven al in uitvoering zijn (geweest) en maakt dit makkelijk toegankelijk voor haar inwoners.
  • Door inwoners beter te informeren over wat er mogelijk is en wat voor positieve initiatieven er op dit vlak al gerealiseerd zijn.
  • Door op zoek te gaan naar gemotiveerde inwoners en hier pilots mee te draaien om samen te leren hoe dit ingevuld kan worden.
  • De gemeente Deventer vergoedt (financieel) de inwoners die hier een actieve rol innemen.
  • Bv. Faciliteer dat er per buurt een buurtcoöperatie komt, waar (alle) inwoners van de buurt lid van zijn, zodat burgers in de buurt een laagdrempelige en bekende plek hebben om mee te doen en geïnformeerd te worden en de gemeente een aanspreekpunt heeft die ook eigenaarschap en verantwoordelijkheid kan dragen.  
  • Door te zoeken naar vormen van samenwerking tussen bewoners en gemeente waardoor beide partijen profiteren.
  • Door meetbaar te maken welke resultaten bereikt worden en hoe dit past binnen de klimaatambities.
  • Gemeente Deventer probeert daar waar de verantwoordelijkheid in de samenleving gelegd wordt ook de bevoegdheid bij de relevante burger partijen neer te leggen.
  • Gemeente geeft aan, zelf veel voorbeelden waarbij bewoners eigenaarschap hebben en nemen over de openbare ruimtes en pilots hebben meegedaan, worden de succesvolle pilots omzet naar beleid.
  • Bewoners betrekken (voorbeeld: duurzaamheidsteam  Zandweerd) bij de initiatieftafel om de verwachtingen van elkaar te managen, hierdoor voorkom je teleurstellingen, mits de plan niet doorgaat.

4. Waarom vinden we dat eerlijk? 

  • Omdat het alle inwoners betreft en zo krijgt iedereen de kans om medeverantwoordelijkheid te nemen over hun directe leefomgeving.
  • Omdat eigenaarschap over eigen leefgebied ervoor zorgt dat de opbrengsten binnen het gebied blijven en benut kunnen worden en niet naar externe organisaties gaat (bijv. aandeelhouders van grote internationals).
  • Omdat dit de mensen die in het gebied leven directe invloed geeft op de waarde van het gebied.

65% stemmen voor. Daarmee is dit advies niet aangenomen.


5.4 Klimaatneutrale (buiten)reclame in Deventer!

1. Wat zien we? (wat is de aanleiding)

Vanuit psychologisch onderzoek door gedragswetenschappers blijkt dat buitenreclame over zaken die slecht zijn voor klimaat door inwoners als heel gewoon wordt  gezien. 

Meerdere gemeenten (bijvoorbeeld Haarlem) hebben hier al met succes beleid op en staan bepaalde reclames niet meer toe. Hiermee wordt de burger niet verleid tot deze zaken en worden ze bovenal niet genormaliseerd.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat uitvoering van dergelijk beleid  financieel en juridisch haalbaar is.

2. Wat is ons advies?

We adviseren dat de gemeente Deventer reclame uitingen voor vlees, zuivel en vliegreizen op eigen bushokjes, reclameborden en de overige openbare ruimte niet langer toestaat. De gemeente kan dit uitbreiden met andere reclame categorieën, die klimaat belastend zijn.

Hiermee laat de gemeente Deventer zien dat zij lef toont en een voorbeeld wil geven aan haar inwoners.

3. Hoe willen we dat bereiken?

De gemeente formuleert in de komende jaren - zoals reeds voorgenomen- stringent beleid op reclame-uitingen, bijvoorbeeld op het vlak van energiegebruik, verkeersveiligheid, omvang en/of negatieve maatschappelijke impact. De gemeente steekt hiervoor zijn licht op bij   gemeenten die dit al doen. 

De gemeente zorgt dat dit financieel haalbaar is, bijvoorbeeld door meer ideële reclame. 

4. Waarom vinden we dat eerlijk?

Deze maatregel heeft effect op het gedrag van de inwoners van de gemeente Deventer en draagt daardoor indirect bij aan duurzaamheid. 

84% stemmen voor. Daarmee is dit advies aangenomen.