7. Overkoepelende adviezen

7.1 Vervolg klimaatraad

1. Wat zien we? (wat is de aanleiding)

Klimaatverandering stopt niet na het uitbrengen van het advies van de klimaatraad. Om te voorkomen dat het advies van te vrijblijvendeaard wordt, hebben we het volgende advies geformuleerd op het vervolg van de klimaatraad.

2. Wat is ons advies?

Installeer een permanente en politiek onafhankelijke klimaatraad, bestaande uit een representatieve afspiegeling van de Deventer bewoners.
Richt daarom een Permanent Adviesraad voor Energie en Klimaat (PAEK) op:

  • De PAEK wordt op dezelfde manier geselecteerd als de huidige Klimaatraad, met dezelfde diverse afspiegeling van de samenleving.
  • 50% van de leden van de PAEK komt uit de huidige Klimaatraad.
  • 50% van de leden zijn nieuw en worden op dezelfde wijze door de gemeente opgeroepen om zich beschikbaar te stellen voor de PAEK en d.m.v. loting geselecteerd.

3. Hoe willen we dat bereiken?

Dit doen we door 10 tot 15 burgers te selecteren die voor maximaal 4 jaar zitting nemen in de PAEK. Hierna kan opnieuw voor dezelfde periode een nieuwe raad worden aangesteld. 

4. Waarom vinden we dat eerlijk?

De PAEK is een kritische stem en behartigt de belangen van de bewoners van Devener m.b.t. Energie en Klimaat. De PAEK adviseert de gemeenteraad, bewaakt de uitvoering van de adviezen en spreekt de gemeenteraad aan waar nodig. De Gemeenteraad dient zich dan te verantwoorden aan het PAEK.  Bijkomend durft het PAEK meer ‘out of the box’te denken en met meer gedurfe (klimaat)voorstellen te komen, omdat deze burgers niet gebonden zijn aan de gemeente of andere politieke belangen. 

87% stemmen voor. Daarmee is dit advies aangenomen.


7.2 Monitoring van alle klimaatbeleidsmaatregelen

1. Wat zien we? (wat is de aanleiding)

De klimaatraad constateert dat informatie en samenhang over reeds genomen maatregelen ontbreekt. Ook de huidige stand van zaken van die maatregelen zijn voor de klimaatraad onvoldoende helder. Hierdoor ontbreekt tevens de toetsbaarheid van het beleid.

2. Wat is ons advies?

Het inzichtelijk en toetsbaar maken van alle reeds genomen en toekomstige beleidsmaatregelen en hun onderlinge samenhang.

3. Hoe willen we dat bereiken?

Ontwikkel een klimaatmonitor -of thermometer- waarin (alle) beleidsmaatregelen worden opgenomen met daarbij concrete en toetsbare doelen/resultaten.
Successen moeten goed zichtbaar zijn, maar ook punten waarop het (nog) minder goed gaat. 

Het kan bewoners extra motiveren om duurzamer te leven, wanneer goede initiatieven uit de wijk belicht worden. Koppel ook aan bewoners terug (bijvoorbeeld via Buurtnieuws infomagazine Zandweerd of grote posters aan de weg) tot welke positieve effecten hun initiatieven hebben geleid.  

4. Waarom vinden we dat eerlijk?

Er wordt veel inzet van inwoners gevraagd om bij te dragen aan de energietransitie. Vaak zijn hun persoonlijke maatregelen nog van te abstracte aard - wat is bijvoorbeeld hun eigen voordeel bij het scheiden van afval?  Daarom is het belangrijk om deze gegevens voor iedereen inzichtelijk te maken en als gemeente hierover transparant te zijn. 

Inwoners hebben het recht om te weten waar hun inspanningen toe leiden.

91% stemmen voor. Daarmee is dit advies aangenomen.


7.3 Heldere taal

1. Wat zien we? (wat is de aanleiding)

Informatie vanuit de gemeente is vaak te algemeen, onbegrijpelijk of ontoegankelijk voor grote delen van de bevolking. Anderstaligen,
digibeten, mensen met een lager inkomen of bijvoorbeeld zonder opleiding, weten vaak niet de weg te vinden binnen het aanbod van de gemeente. 

2. Wat is ons advies?

De gemeente kan bewuster inzetten op duidelijke communicatie door:

  • De communicatie duidelijker af te stemmen op de verschillende bevolkingsgroepen. Onderzoek naar hoe dit beter kan is gewenst (indien nog niet gedaan).
  • Op B1-niveau te communiceren. Dit taalniveau is voor de overgrote meerderheid van de bevolking begrijpelijk. Hiervoor is een HBO-opleiding of universitaire opleiding geen vereiste.
  • In de communicatie mag de gemeente zich persoonlijker tot de inwoners richten: met persoonlijke aanspreektitel, maar ook in meer aansprekende taal. I.p.v. bijvoorbeeld te spreken van ‘isolatiemaatregelen’ zou het kunnen helpen om wat wervende taal te gebruiken als: ‘hoe kun je gemakkelijk geld besparen?’en dan (ecologische) tips te delen.  
  • Onder heldere taal valt ook: redenen en (ecologische) voordelen benoemen. Hierdoor ontstaat dan ook extra draagvlak.
  • Beknopte taal, maar vooral ook visuele en aansprekende tips en uitleg die dichterbij de belevingswereld van de inwoners staan.

3. Hoe willen we dat bereiken? 

  • De gemeente doet er goed aan om buurthuizen te raadplegen. Die staan in nauw contact met de  bewoners. Mogelijk vragen sommige buurten om andere vormen van communicatie?
  • De gemeente toetst de leesbaarheid van de communicatie bevolkingsbreed.
  • Zorg eventueel voor vertalingen (Turks, Arabisch, Pools etc.) . 

4. Waarom vinden we dat eerlijk?

Dat bevordert  participatie, betrokkenheid, bereidwilligheid en draagvlak.

93% stemmen voor. Daarmee is dit advies aangenomen.


7.4 Evenwichtige participatie bij klimaatmaatregelen

1. Wat zien we? (wat is de aanleiding)

De huidige klimaatraad is geen representatieve afspiegeling van de Deventer bevolking. Hoewel hier bij de loting wel rekening mee gehouden is, (man-vrouwverhouding/leeftijden/migratie-achtergrond etc.), hebben veel Deventenaren niet gereageerd op de uitnodiging. Hoe kunnen we hen wel bereiken? 

2. Wat is ons advies?

Ga per wijk/vereniging/organisatie in gesprek om te onderzoeken welke  energie- en klimaatmaatregelen passend zijn bij alle delen van de bevolkingsgroep. Rijkere groepen gaan bijvoorbeeld eerder over op de aanschaf van een elektrische auto. Armere groepen worden bijvoorbeeld veel beter gesteund door isolerende maatregelen in huis.
Zoek naar creatieve en out of the box ideeën om iedereen te kunnen bereiken.  

3. Hoe willen we dat bereiken?

Zoek samenwerking op met bestaande organisaties. Breng via scholen kinderen in contact met oogsten bij de volkstuin. 
Probeer iets met de voedselbank. Ga de buurt in. Versterk  wijkteams. Wees aanwezig op evenementen (bijvoorbeeld Schalkhaar Live).
Beloon goed gedrag. Breng lokale producten naar de mensen toe (bijvoorbeeld een bolderkarfiets-brengservice, wijkkasten en 
buurtvolkstuinen toegankelijk maken). 

4. Waarom vinden we dat eerlijk?

Om met elkaar van Deventer  een klimaatneutrale stad te creëren,  is het van belang dat iedereen de noodzaak voelt om duurzaam bij te dragen. Ook is het belangrijk dat mensen met bijvoorbeeld lage inkomens en minder kennis van duurzaamheid, wel op de hoogte zijn van de voordelen die duurzamer leven hen biedt.

77% stemmen voor. Daarmee is dit advies aangenomen.


7.5 Deventer roept de klimaatnoodtoestand uit

1. Wat zien we?

Klimaatverandering is op wereldwijd niveau een feit. Volgens de Verenigde Naties is het 5 over 12. Het is urgent om op lokaal niveau initatief te nemen.

2. Wat is ons advies?

De gemeente Deventer roept de klimaatnoodtoestand uit en volgt hiermee het voorbeeld van andere gemeenten. Nijmegen, Groningen, Haarlem zijn de stad Deventer al voorgegaan. 

3. Hoe willen we dat bereiken?

De gemeente Deventer moet in contact komen met deze andere gemeenten om de klimaatnoodtoestand op juridische/inhoudelijke wijze vorm te geven. 

4. Waarom vinden we dat eerlijk?

Deventer kan hier een voorloper in zijn en andere gemeentes aanmoedigen om ook de klimaatnoodtoestand uit te roepen. Klimaatimpact wordt zo sneller bereikt.

84% stemmen voor. Daarmee is dit advies aangenomen.


7.6 Goed afvalgedrag gratis/belonen

1. Wat zien we?

De huidige afvalvoorzieningen worden nog niet goed nageleefd. Er wordt veel afval in de natuur gedumpt. Er zijn te weinig afvalbakken. Ook wordt stortafval nog niet goed gerecycled. Op dit moment is er in veel wijkgemeentes nog niet genoeg duidelijk over hoe het afval op de juiste manier te scheiden. 

2. Wat is ons advies?

  • Meer afvalbakken in openbare ruimtes (met name ook in parken);
  • Betere handhaving om afvaldumping te voorkomen;
  • GFT-container en REST-afval  gratis scheiden  en voor iedereen toegankelijk;
  • Hergebruik van spullen door nog betere samenwerkingen met sociale werkplaatsen en kringloopwinkels.

3. Hoe willen we dat bereiken?

Door het scheiden van afval gratis te maken. Dit geldt ook voor ondergronds containers.

Mogelijk (ipv milieupas) scheiden mogelijk maken met scanner op de telefoon.  

65% stemmen voor. Daarmee is dit advies niet aangenomen.