8. Verduurzamen woningen

8.1 Help verhuurders met verduurzamen

N.b. waar we het in dit stuk hebben over verhuurders, bedoelen we particuliere of zakelijke eigenaren (waaronder ook woningcorporaties), welke huizen of kamers verhuren.

Kernboodschap: De gemeente Deventer gaat het verduurzamen van huurwoningen actief stimuleren, zodat de huurder in een duurzame woning kan wonen. 
Als het niet mogelijk is om dit te realiseren dan (en alleen dan) adviseren wij dat de gemeente gaat lobbyen om de verhuurders te mogen helpen met verduurzamen.

1. Wat zien we? (wat is de aanleiding) 

Wij zien in hoofdlijnen:

  • Voor verduurzaming van de woningen van verhuurders zijn wetgeving of regelingen voor getroffen.
  • Wij zien dat voor verduurzaming van woningen van verhuurders geen actieve stimulans is.
  • Ondanks dat de verhuurders in de vrije sector ook gebruik mogen maken van de landelijke subsidieregeling, wordt hier weinig of geen gebruik van gemaakt.

2. Wat is ons advies?

Dat Deventer in 2035 van alle steden de meeste verduurzaamde huurwoningen heeft. Wij willen dat de verhuurders meer gaan verduurzamen. 
De verhuurders hebben al lang vrijwillig de mogelijkheid gehad om zelf initiatief te nemen om eigen vastgoed te verduurzamen. 
Het resultaat hiervan is tot op heden laag. Het advies aan de gemeente Deventer is om de verhuurders actief te stimuleren tot uitvoeren 
van verduurzaming van hun vastgoed. Om tot landelijk draagvlak te komen worden lokale overheden en andere gemeenten hierover geïnformeerd. 
Wees een voorbeeldgemeente hierin. Maak ook gebruik van lobby-en om dit voor elkaar te krijgen.

3. Hoe willen we dat bereiken?

Vanuit de gemeente verhuurders actief te informeren en stimuleren, en duidelijke kaders te stellen (bijv. tijd/omvang/inhoud) 
en m.b.t. bescherming van de huurder (geen onredelijke ‘verkapte’ huurverhoging). Dit bereiken we door het actief benaderen 
en helpen van verhuurders om de huurwoningen te verduurzamen. 
Ook moeten de subsidiemogelijkheden vanuit de gemeente voor verhuurders uitgebreid worden. 

4. Waarom vinden we dat eerlijk?

Wanneer de verhuurder zijn vastgoedportefeuille verduurzaamt, wordt de woning toekomstbestendig. 
De huurder (die nu te maken kan hebben met hoge huurprijzen en hoge energieprijzen) kan profiteren van een verduurzaamde woning. 
Ook is het eerlijk dat als de gemeente Deventer de stad wil verduurzamen, dat ze ook de verhuurders hiermee helpen. 
We willen met zijn allen verduurzamen, dus kunnen niet verwachten dat de verhuurders het alleen moeten doen.

82% stemmen voor. Daarmee is dit advies aangenomen.


8.2 Introductie ombudsman

1. Wat zien we? (wat is de aanleiding)

Een ombudsman of vrouw is er nog niet.  Voor inwoners wordt het bijvoorbeeld financieel lastig gemaakt om te verduurzamen. Het financiële plaatje van een inwoner speelt tegenwoordig een rol om mee te kunnen doen in het verduurzamen.

2. Wat is ons advies?

De gemeente moet meer kennis en subsidie geven voor het verduurzamen van woningen. De gemeente Deventer moet een ombudsman aanstellen namens alle inwoners van de gemeente. Dit moet zo snel mogelijk, maar tenminste voor het 3e kwartaal van 2025 gebeurd zijn, rekening houdend met de voorjaarsbegroting  van de gemeente.Deze ombudsman moet de inwoners kunnen informeren over diverse subsidieregelingen en dergelijke. Van belang daarbij is om via diverse sociale media, de lokale kranten, wijkmanagers, evenementen, treinstations en markten promotie te maken (met tips over bijvoorbeeld geldbesparing) zodat ook moeilijk bereikbare inwoners bereikt worden.               

3. Hoe willen we dat bereiken?

We willen een ombudsman voor een betere informatieverstrekking. De ombudsman kan advies geven voor het verstrekken van kennis en informatie en reageert op klachten van de bewoners. 
Deze behartigd ook de belangen van de inwoners die daar zelf minder toe in staat zijn De ombudsman heeft informatie van degene die hulp nodig heeft en kan hier de juiste aandacht voor vragen.Voorbeelden hierbij zijn het inzetten van aannemers of leveranciers of een doorverwijzing naar ‘’Duurzaam Deventer’’. 

De gemeente moet duidelijke informatie verstrekken voor subsidies en het  verduurzamen van woningen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van social media,lokale krant, etc.

4. Waarom vinden we dat eerlijk?

Iedereen kan dan verduurzamen met de juiste kennis incl. de eigenaren met een kleine portmoniks.

67% stemmen voor. Daarmee is dit advies niet aangenomen.


8.3 Leefbaarheid in de woningen verbeteren

1. Wat zien we? (wat is de aanleiding)

Wij zien dat slecht of geheel niet verduurzaamde woningen bijdragen aan een slechte gezondheid van bewoners. Dit wordt niet opgelost door een passieve aanpak. 

2. Wat is ons advies?

Ons advies is om een plan te maken dat de leefbaarheid - in - de woningen verbeterd. Dit plan moet per wijk en woningtype specifieke doelen en maatregelen bevatten.De bewoners moeten actief betrokken worden en zorgen voor eerlijkheid en transparantie in de uitvoering.

3. Hoe willen we dat bereiken?

  • Inventariseer wijken en woningtypen op wat de mogelijkheden zijn op verduurzamen en het verbeteren van de leefbaarheid in de woning.
  • Aansluitend bij de al bestaande wijkgerichte projecten op gebied van verduurzaming.
  • Betrek bewoners en stel samen duurzame doelen op, zoals betere luchtkwaliteit. Denk hierbij aan installatie van centrale mechanische ventilatiesystemen met ook ruim voldoende capaciteit. Wij ervaren in de praktijk dat dat nog vaak fout gaat in de uitvoering.
  • Kies passende maatregelen en maak een eenvoudig, stapsgewijs plan.
  • Benader nieuwe bewoners actief met een stapsgewijs plan, bijvoorbeeld in een brief of een pakket bij adreswijziging.
  • Ga nog meer samenwerken met energiecoaches en ervaringsdeskundigen om het betaalbaar te houden.

4. Waarom vinden we dat eerlijk?

Iedereen heeft recht op een goede gezondheid en een veilige woning. Niet alleen voor de huidige generatie, maar ook voor alle toekomstige  generaties. 
Daarom vinden we dat het plan voor iedereen toegankelijk en toepasbaar moet zijn.

70% stemmen voor. Daarmee is dit advies niet aangenomen.